lauantai 21. helmikuuta 2015

Miälenvikaista läpändeerusta!

Syliini putosi eilen ihan yllättäen liput Linnateatterin Mielettömään Turun tulevaisuuteen, kun lippujen alkuperäiset omistajat eivät päässeetkään näytökseen. Tokihan Kulttuuritäti pelastaa orvot teatteriliput käyttöön!

Mieletön Turun tulevaisuus on sarjassa kolmas Turku-aiheinen komedia Linnateatterissa. Edelliset, erittäin suositut osat ovat käsitelleet Turun historiaa. Minulta ne ovat jääneet katsomatta, ehkä johtuen komediaaan ja sketsiviihteeseen liittyvästä riskistä. Jos sketsi ei ole todella hauska, niin että naurattaa, se on huono. Komediassa ei ole välimuotoja. Kesäteatterihenkisen esityksen katsominen voi olla pahimmillaan todella vaivaannuttavaa. Onneksi heti Mielettömän Turun tulevaisuuden alussa kävi selväksi, että esitys on aidosti hauska. Kun myötähäpeää ei tarvinnut pelätä, oli mukava istua ja antaa taitavien esiintyjien viihdyttää itseään.

Esitys perustuu hyvin löyhään juoneen, jossa Aurajoen pohjasta on löytynyt kirja, joka kertoo ennustuksin Turun tulevaisuudesta. Näitä ennustuksia käyvät läpi ja spekuloivat näyttelijät Miska Kaukonen, Kalle Lambert ja Elina Stirkkinen.


Kuva: Niko Tiainen
Esityksen huumori syntyy perinteisin keinoin. Hahmot ovat hupsuissa asuissa ja peruukeissa. Nähdään hassuja tanssiliikkeitä. Kuullaan ainakin Turun, Tampereen ja Savon murteita. Hauskoja repliikkejä toistellaan, jolloin niistä tulee vielä hauskempia. Vanhat kunnon hyväksi havaitut keinot toimivat, koska jutut ovat hauskoja ja näyttelijöiden ajoitus pelaa. Nauratti välillä ihan kamalasti.

Mielettömän Turun tulevaisuuden kohdeyleisöä ovat tietenkin turkulaiset. En ehkä suosittelisi esitystä ulkopaikkakuntalaiselle, ainakaan Turkua tuntemattomalle. Suuri osa esityksen riemusta perustui tunnistamiselle. Kun lavalla käytiin läpi turkulaisten asuinpaikkoja tai tyypillisiä luonteenpiirteitä, yleisössä päät kääntyilivät. "Just tollassi meki ollaan!" Kahden tunnin esityksessä ehdittiinkin käymään läpi varmaan kaikki Turku-kliseet kui-sanasta pahanmakuiseen vesijohtoveteen ja turkulaisten sisäänpäinkääntyneisyydestä Mattiin ja Teppoon. Suurimmat reaktiot yleisöltä saivat jutut Turun paikallispolitiikan kuumista kiistanaiheista, kuten toriparkista ja joen yli rakennettavista silloista.

Oli oikein mukavaa viettää perjantai-iltaa Linnateatterissa. Esitys on puitteiltaan viihtyisässä teatteriravintolassa, joten sitä voi seurata juoman ja pienen purtavan kanssa. Mikäs siinä siemaillessa hyvää pienpanimo-olutta ja ottaessa vastaan taidokasta viihdettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti